Курси по живопису і дизайну у Великобританії

У будь-який час, у тому числі і в радянському періоді історії України , створювалися предмети мистецтва. Торішній ARCHITECTURAL DIGEST присвятив цілий огляд художнім знахідкам радянських художників, конструкторів і проектувальників, яких сьогодні називають дизайнерами. І ми вже звично вимовляємо замість художника-проектувальника дизайнер одягу, замість фахівця з озеленення - дизайнер ландшафтного середовища, замість художника-оформлювача друкарської продукції – графічний дизайнер. А ще є дизайнери по інтер'єрах, такі модні сьогодні, і театральний дизайнери, і веб-дізайнери, і дизайнери упаковки, і дизайнери для «нью медіа».
Втім, справа не в зміні назв і кількості нових спеціальностей, а в прориві можливостей, пов'язаних з цими творчими професіями, що відбулися. Нові матеріали і технології зажадали знань на якісно іншому рівні, а поліпшення добробуту частини громадян дають можливість людям креативним успішніше продавати свій талант або ставати власниками своїх власних фірм і студій.

Шлях до художньої професії довгий. Підготовчий етап починається, як правило, з дитячої школи мистецтв, продовжується на підготовчих курсах при вибраних вузах і закінчується створенням портфоліо, по якому приймальна комісія ухвалює рішення про допуск до вступних іспитів. Допомогою в підготовці портфоліо і удосконаленням професійних навиків займаються літні курси, створені при учбових закладах.

Коли йдеться про навчання по різних дизайнерських напрямах у Великобританії, то в першу чергу це Лондонський інститут, недавно перейменований в університет мистецтв Лондона (University of the Arts London). Як не почати огляд літніх програм по мистецтву з цього прославленого учбового закладу, коли з його стін вийшли Стела Маккартні, Джон Гальяно, Олександр Маккуїн, Ріфат Озбек.
До складу університету входять п'ять коледжів. У коледжі мистецтв Кембервел (Camberwell College of Arts) готують художників-живописців, графіків і скульпторів. У коледжі мистецтв і дизайну Челси (Chelsea College of Art and Design) проходять підготовку майбутні дизайнери інтер'єру.
У Лондонському коледжі комунікацій (London College of Communication) студенти навчаються по напрямах журналістика, видавнича справа і роздрібні продажі.
У Лондонському коледжі моди (London College of Fashion) викладають моделювання одягу, взуття і театральних костюмів, а також навчають майбутніх асів з продажу модних речей, іміджмейкерів, стилістів, візажістов і косметологів. А Центральний коледж мистецтва і дизайну Сент Мартінс (Central Saint Martins College of Art and Design), закінчили всі вищеперелічені знамениті кутюрье.
Для 16-19-річних абітурієнтів з 19 по 23 липня коледж Челси проводить курс по підготовці портфоліо по малюнку, за яким з 26 по 30 липня слідує курс по живопису.
Потім естафету Челси приймає Кембервел. Його курси по графічному дизайну і розвитку креатівного мислення працюють з 9 по 13 і з 16 по 20 серпня. Кожен курс коштує 210 фунтів стерлінгів. Якщо майбутній дизайнер знає свої тонкі місця в підготовці портфоліо, то можна узяти кожний з курсів окремо, або всі разом.
Для професіоналів університет мистецтв Лондона пропонує величезний вибір напрямів. Літом тут можна вчитися книжковій графіці і ілюстрації друкарської продукції, виготовленню кераміки, дизайну інтер'єрів, виготовленню прикрас, проектуванню модного одягу, скульптурі, поліграфії, фотографії, причому викладати вам будуть самі як там не є професіонали в цій області. Середня вартість тижневого курсу навчання трохи вище 200 фунтів стерлінгів. На мешкання в сім'ї буде потрібно приблизно 100-120 фунтів за тиждень.

Значно менш іменита Кембріджська школа мистецтв і дизайну (Cambridge School of Art and Design), розташована в місті, відомому всьому світу завдяки розташованому там університету, проте також непогано готує до надходження на творчі професії університетів. Літні курси школи, розбиті на два блоки, – мистецтво (живопис, скульптура, фотографія) і дизайн, медіа (графіка, мода, текстиль, відеозйомка), працюють з третього липня по тридцять перше серпня і з сьомого по двадцять восьме серпня. Поїхати сюди, починаючи з шістнадцятилітнього віку можна на будь-яку кількість тижнів. Вартість підготовчого курсу складає 425 фунтів за тиждень, включаючи проживання в резиденції школи та харчування.

Літом також можна поїхати в Редінгській коледж і школу мистецтв і дизайну (Reading College and School of Art and Design), що в містечку Редінге, видаленому на тридцять миль на захід від британської столиці. Тут щонеділі можна відвідувати 12 уроків англійського і 9 занять по живопису, малюнку, дизайну, фотографії, поліграфії, кераміці, графіці, тривимірним зображенням, прикрасам і текстилю. Тритижневий курс обійдеться в 750 фунтів стерлінгів. Заняття починаються 30 червня. На мешкання додатково доведеться витратитися з розрахунку 90 фунтів в тиждень.

Кому більш до душі доводиться Шотландія, можите приїхати на літні підготовчі курси до Единбургу. Фахівці Единбурзького Телфорд коледжу (Edinburgh’s Telford College) створили дві освітні програми – англійська мова плюс мистецтво і підготовка портфоліо. Дати роботи першого курсу –5-23 липня і 26 липня-13 серпня, вартість – 500 фунтів стерлінгів, другого - 7-25 червня і 5-23 липня, вартість – 550 фунтів стерлінгів.
У курсi англійська мова і мистецтво закладені два уранішні уроки по англійській мовi та два післяобідні заняття по живопису, графіці і дизайну. Програма по створенню портфоліо складається з 20 занять в тиждень, включаючи малюнок, композицію, живопис, натюрморт, пленери, малювання з натури.
Тиждень мешкання в Едінбургу, включаючи сніданок і вечерю, коштуватиме 85 фунтів стерлінгів. Мінімально допустимий вік для запису на програму – 16 років.